Nu är vi bibliotekarier svikare igen…

DN:s Jonas Thente var på bokmässan och lyssnade till debatten på ett seminarium med titeln ”Sociala medier och biblioteken” – och hans krönika därom fick inledningen ”Bibliotekarierna snackar hellre Youtube än böcker. Samtidigt knyter nät­aktivisterna sina nävar för att försvara biblioteken.” Det går upp och det går ner, för en del människor är vi insnöade kulturtanter som bara läser romaner och fladdrar med kulturschalarna, och nu är vi alltså också teknikfixerade.

På seminariet lär också ha noterats att litteratur sparsamt eller inte alls ingår i bibliotekarieutbildningen. Detta har också kritiserats sedan mer än 30 år tillbaka. Icke desto mindre är bibliotekariekåren väl orienterad i den litterära världen. Med senare år har också musik och film kommit att bli viktiga delar av bibliotekens bestånd, och många yngre (och ofta manliga) ägnar sig gärna åt den delen av utbudet. Gemensamt för oss alla är, tror jag, att vi hela tiden letar efter vägar att visa fram vad vi har, att få mindre uppmärksammade författare att synas i den kompakta massan av bästsäljare. Vi prövar allt möjligt – bokmärken i böckerna, kommenterade urvalslistor, affischer, skyltning… De sociala medierna har blivit en ny kanal, och det finns en uppsjö av läsarbloggar här ute på nätet. Så varför inte just biblioteket?

För att man ska kunna presentera böcker, filmer, musik för presumtiva låntagare, oberoende av medium, måste man liksom ha läst, sett, lyssnat först.  Vi gör faktiskt det, och vi vill förmedla till er andra.  Vi vill göra en hemsida som är värd att sätta bokmärke på! / EGL

1 Responses to Nu är vi bibliotekarier svikare igen…

  1. te skriver:

    Visst ska vi göra en hemsida som är värd att sätta bokmärke på.
    Fick en idé under morgonens biblioteksmässepresentation. Den kunde användas som ett blogginlägg som kunde väcka intresse vidare kring. Kunde t.o.m. skaffa oss nya prenumeranter om vi gick in/ut för att marknadsföra det.
    Även vissa andra ”kursreferat” kunde platsa som blogginlägg, eller hur.

Lämna en kommentar